1e chakra, basischakra (Muladhara). Ook wel wortel chakra of stuit chakra genoemd.

Is je basischakra in balans, dan voel je je energiek, in evenwicht, onafhankelijk en krachtig. Je streeft je ambities en doelen zelfverzekerd en op een voor jou gezonde en evenwichtige manier na en weet die ook te bereiken.

Is je basischakra uit balans, dan ben je niet goed geaard en ervaar je gevoelens van onzekerheid, onstabiliteit en angsten. Je vindt het lastig om jezelf (en anderen) te accepteren zoals je bent. Ook kun je een gebrek aan ambities ervaren en zoekende zijn naar je doelen.

Sleutelwoorden voor dit chakra zijn: veiligheid, stabiliteit, zelfacceptatie, ambitie, energie, vertrouwen en in balans.

Stenen welke een positieve werking op het basis chakra hebben, zijn rood, zwart en/of bruin van kleur of bevatten deze kleuren.

Bijvoorbeeld: rode Jaspis, Versteendhout, zwarte Toermalijn en Hematiet.

 

2e chakra, sacraalchakra ( Swadhistana). Ook wel heiligbeen chakra genoemd.

Is je sacraalchakra in balans, dan weet je goed wat je wilt in je leven. Je bent in staat je emoties te uiten en om liefde voor iemand te tonen. Je herkent en respecteert jouw eigen grenzen en die van anderen. Je voelt je verbonden met jezelf en voelt liefde voor dieren en natuur.

Is je sacraalchakra uit balans, dan ervaar je weinig energie en verlangens. Je hebt angst naar veranderingen toe en gaat sociale aangelegenheden uit de weg. Je bent streng voor je eigen lichaam en houding en je heupgebied voelt verstijft aan. 

Sleutelwoorden voor dit chakra zijn: seksuele energie, verlangen, ik voel, intieme relaties, plezier in het leven, emotionele identiteit en zelfvoldoening.

Stenen welke een positieve werking op het sacraal chakra hebben zijn oranje van kleur of bevatten oranje.

Bijvoorbeeld: oranje Calciet en Carneool.

 

3e chakra, zonnevlechtchakra (Manipura). Stenen welke een positieve werking op de zonnevlecht chakra hebben zijn geel of goud van kleur of bevatten deze kleuren.

Bijvoorbeeld: Tijgeroog, Limoniet kwarts, Barnsteen, Citrien en gele Jaspis.

 

4e chakra, hartchakra (Anahata). Stenen welke een positieve werking op het hart chakra hebben zijn roze en/of groen van kleur of bevatten deze kleuren.

Bijvoorbeeld: Rozenkwarts, Rhodoniet, Prehniet, Peridoot, Malachiet, groene Aventurijn en Jade.

 

5e chakra, keelchakra (Vishuddha). Stenen welke een positieve werking op het keel chakra hebben zijn lichtblauw van kleur of bevatten deze kleur.

Bijvoorbeeld: blauwe Calciet, Aquamarijn, blauwe Chalcedoon en Celestien.

 

6e chakra, voorhoofdchakra (Anja). Ook wel derde oog chakra genoemd.

Stenen welke een positieve werking op het voorhoofd chakra hebben zijn donkerblauw van kleur of bevatten deze kleur.

Bijvoorbeeld: Lapis Lazuli, blauwe Apatiet en Sodaliet.

 

7e chakra, kruinchakra (Sahasrara). Stenen welke een positieve werking op het kruin chakra hebben zijn kleurloos, wit en/of paars van kleur of bevatten deze kleur.

Bijvoorbeeld: Amethist, Bergkristal, Charoiet, Tanzaniet, Seleniet, witte Agaat en witte Kwarts.